e-FATURA NEDİR?
Matbu olarak kullandığınız faturaların, elektronik ortamda hazırlanmasıdır. e-Fatura adıyla kullanılmaktadır. Kağıda basılmayıp, sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilirler. Var oluşlarındaki ilk amaç kağıt israfını önlemektir. Şu an için tüm firmaların e-Faturaya geçme zorunluluğu olmasa da, gelişen teknolojinin önüne geçilemeyecek ve zamanla tüm ölçekteki firmalar bu sisteme geçeceklerdir. Giderek artan e-Fatura kullanıcıları arasına girmek için, kurumunuza özel işlemlerinizi kolaylaştırmak ve elbette tasarruf etmek adına sizin de bir çok sebebiniz var aslında.
KİMLER KULLANMAK ZORUNDADIR?
Şu an isteyen her firma zorunlu olmamakla birlikte e-Fatura kullanımına geçebilir. Fakat “Madeni yağ lisansına sahip ya da bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı 25 milyon TL üzerinde olan firmalar; ve ÖTV’ye tabi kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten ya da ithal eden firmalar ve bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı da 10 milyon TL üzerinde olan firmaların e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.”
e-FATURAYA GEÇMENİN MALİYETİ?
e-Faturaya geçebilmek için, mutlaka TÜBİTAK’tan mali mühür satın almanız gerekir. Eğer şahıs firmasıysanız e-İmza ile başvurabilirsiniz. e-Fatura portalını kullanırken ek bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Sadece entegrasyon ve saklama ücreti ile muhasebe yazılımına ek modül maliyeti ile eğitim bedelini karşılamanız gerekir. Ayda en fazla 500 fatura kesebilirsiniz.
MALİ MÜHÜR NEDİR?
Mali mühür, kurumsal bir e-İmza çeşididir. Başbakanlık adına TÜBİTAK tarafından hazırlanır ve Mali mühür olmadan e-Fatura kesemezsiniz.
UNUTMAYIN!
e-Faturaya geçerseniz, matbu fatura kesemezsiniz.
e-FATURAYA GEÇMENİN AVANTAJ VE DEZAVATAJLARI NELERDİR?
Avantajları;
- Ciddi bir kağıt tasarrufunda bulunmuş olursunuz ve maliyetleriniz azalır.
- Faturalarınızı daha hızlı bir şekilde hazırlayıp, zamandan da tasarruf etmiş olursunuz.
- İstediğiniz zaman eski faturalarınıza rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
- Faturalarınız kaybolmaz çünkü faturalarınız dijital ortamda arşivlenir.
- Hızlı tahsilatlar yaparsınız.
- Muhasebe sisteminiz ile rahatlıkla entegre edebilirsiniz.
- Fatura saklama iş yükü ve maliyetinden de kurtulmuş olursunuz.
- Müşterilerle ve satıcılarla mutabakat yapmanızı kolaylaştırır.
Dezavantajları;
- Mali mühür satın almanız gerekir.
- Alınan Mali Mühürlerin 3 Yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
- Sisteme bir defa dahil olduysanız bir daha çıkamazsınız.
- 7 günden daha önce olan geçmişe yönelik faturaları kesemezsiniz.
- Sistem entegratörü ile entegre olarak kullanmak isterseniz aylık ya da fatura başına ek maliyet gelecektir.
- e- Faturaya zorunlu geçen işletmeler, e-Deftere de geçmek zorundadır.
e-FATURA KESME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
- efatura.gov.tr internet adresindeki e-fatura portalından ücretsiz e-Faturanızı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca manuel olarak da internet sitesi üzerinden düzenleme yapabilirsiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu temel bir çözümdür.
- Maliye tarafından yetki verilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla da e-Faturanızı oluşturabilirsiniz. Bursa e-Fatura Sistemi yazılımı ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-Faturaya dönüştürür. Düzenlenen e-Faturaları kendi yazılımı ile muhasebe sisteminize aktarır. Bunun için ekstra bir entegrasyon yazılımı kullanmanız gerekir.
- Firmanızın bilgi işlem sistemini maliye ile entegre ederek de kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi yüksek firmalar için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ile e-Faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-Fatura sistemi üzerinden gönderdiği e-Faturalar da aynı yazılım ile muhasebeye aktarılır. Böylece kayıtlar otomatik olarak oluşur. IDECON BURSA e-FATURA ENTEGRATÖRÜ olarak bu yöntemi kullanıp uygulamalarımız direkt GİB ile haberleşmektedir.
Not: Bu yöntemlerden sadece bir tanesini seçebilirsiniz.
TİCARİ YA DA TEMEL FATURA SENARYOLARI NEDİR?
e-Fatura sistemine geçildikten sonra, çalışacağınız müşteri ya da tedarikçilerle temel ya da ticari fatura senaryolarından birini seçmeniz gerekir. Ticari faturada müşterinizin 7 gün içinde kabul ya da red vermesi gerekir. Eğer vermezse faturayı kabul etmiş sayılır. Temel faturada ise bu şekilde bir onay süreci bulunmamaktadır.